Frågor & svar om truckkort

Allt du behöver veta om truckkort eller truckkörkort

Var kan jag gå på truckutbildning eller ta truckkort?

Du kan ta truckkort på plats hos oss på Verktygsvägen 1 i Jönköping. Vi erbjuder även företagskurser runt om i hela Sverige där våra truckinstruktörer åker ut till företag och håller truckutbildningen där. 

Vad kostar det att ta truckkort eller truckkörkort?

Pris för att truckkort är endast 1899kr inkl.moms, per person för privatpersoner. I priset ingår truckkort A+B vilket ger behörighet för trucktyperna A1, A2, A3, A4, B1, B2, B3, B4, D1.

Vad krävs för att köra truck på väg?

Ska du köra truck på väg krävs körkort med behörighet AM eller traktorkort.

Truckar i hall

Vilken åldersgräns gäller för truckkort?

Åldergräns truckkort = 16år.
Du måste vara minst 16 år för att truckkort. I allmänhet gäller dock 18-års åldersgräns på arbetsplatserna. 
Men det finns undantag och dispens som gäller för minderåriga (16-17 år). Åldergräns och reglerna som gäller för att köra truck finns hos Arbetsmiljlöverket.

Hur långt tid tar det att ta truckkort?

Det beror på utbildningen och vilken behörighet. Du kan ta A+B behörig på 1 dag hos Håkans Truckutbidlning. Du pluggar teori på distans och sedan tar det en dag på plats för att göra de praktiska proven. Normalt annars är att det tar en helg, typ 2 dagars utbildning.

Får jag köra truck om jag blir av med mitt vanliga körkort?

Du får inte framföra truck på allmän väg om du blivit av med ditt körkort. För att köra truck på väg så krävs det lägst traktorkort. Har du truckkort och arbetsgivarens tillstånd så bör du få framföra trucken på företaget (inhängnat område). Men om det är aktuellt bör du rådfråga din arbetsgivare.

Finns det någon gymnasielinje där man lär sig köra truck?

Den som går fordonsteknisk linje med inriktning transportteknik har möjlighet att få flera behörigheter under din utbildning.
Förutom bil- och lastbilskörkort får du även truckkort vid godkänd truckutbildning.

Hur mycket kan en motvikstruck lyfta?

En motviktstruck kan lyfta riktigt tunga laster. Det finns flera storlekar på truckarna och de kan lyfta allt från  1000kg upp till 60 ton.

Vilken daglig tillsyn av trucken bör göras?

Tillsyn före körning kan exemplevis omfatta:  laddning, instrument och reglage, oljeläckage, hydraulfunktioner i ändläge, syranivå i batteri, kontroll av färd- och parkeringsbroms, däckslitage och styrning. Truckens bruksanvisning kan också ge information om vilken du bör utföra före körning.

Vad är truckkort A+B?

Med truckkort A+B får du köra de vanligaste mindre trucktyperna som man ofta ser på lager eller som tömmer lastbilar. A+B ger behörighet för trucktyperna A1, A2, A3, A4, B1, B2, B3, B4, D1. Se bild 1.

Truckkort behörigheter A B C D

Truckkort kategorier A B C & D

Länkar

Ta truckkort idag – boka plats här

Här kan du läsa mer om vår truckutbildning

Här kan du läsa fler frågor & svar om truckar

I vilka städer erbjuder ni truckutbildning?

Vi erbjuder truckkort på bland annat följande orter: